dissabte, 12 de gener del 2008

No farem president Zapatero sense el traspàs de Rodalies

El candidat a les eleccions generals d’ICV-EUiA, Joan Herrera, ha afirmat avui en la seva intervenció al Fòrum sobre Model d’Estat que ha organitzat a Barcelona la formació ecosocialista que “no farem president Zapatero sense un calendari clar del desplegament de l’Estatut, i encara menys sense el traspàs de Rodalies”. Segons Herrera, que ha participat al costat del president d’ICV i conseller d’Interior, Joan Saura, “s’ha demostrat que amb Zapatero cal tenir una actitud exigent i no deixar-li les mans lliures perquè sinó incompleix les promeses sistemàticament, i el PSC no manté ni mantindrà aquesta actitud exigent”.

“El crèdit de Zapatero s’ha esgotat. La credibilitat de les seves promeses i del seu compromís amb Catalunya s’ha demostrat que només era una qüestió electoralista. Creure o confiar que Zapatero desplegui l’Estatut per pròpia iniciativa, o per la iniciativa del PSC, és una quimera”, ha afegit Herrera.

Segons el candidat ecosocialista, “l’únic llenguatge que entén Zapatero és el dels vots, el dels escons, el de majories i minories al Congrés. Per això ha quedat demostrat que la única manera d’impulsar el desplegament de l’Estatut per part del Govern d’Espanya és que tingui una força d’esquerres al darrera, independent i al mateix temps compromesa amb el desplegament de l’Estatut, que li obligui a això”.

Chacón, sense marge de maniobra

“El PSC de Carme Chacón no té el marge de maniobra ni la independència suficient com per plantar-se davant el PSOE i exigir-li el compliment de l’Estatut. És ingenu confiar en la influència del PSC”, ha afirmat Herrera, que ha subratllat que “el millor que li podria passar al president Montilla no és un bon resultat de Carme Chacón, sinó un excel.lent resultat d’ICV”. Pel que fa a ERC, el candidat ecosocialista ha assegurat que “es troben en la posició de ‘com pitjor, millor’ i en el ‘tot o res’, que al final es converteix en res a Madrid”.

Herrera ha assegurat que per fer Zapatero novament president del Govern ICV-EUiA l’obligarà a comprometre’s amb un calendari detallat, concret i ambiciós de desplegament de l’Estatut “que no permeti equívocs, ni juguesques, ni dilacions. Que garanteixi que les principals i més urgents transferències es duran a terme i que expliciti quan i en quins terminis. En definitiva, imposarem al Govern del PSOE un full de ruta del desplegament, amb objectius i terminis ambiciosos i realistes”.

RENFE i aeroports, gestionats per la Generalitat

El candidat ha detallat les condicions per donar suport a Zapatero, entre les quals establir un ritme d’aprovació de traspassos de l’Estat a la Generalitat de forma que abans de finalitzar la propera legislatura es finalitzi, de forma íntegra, fins completar els quaranta traspassos que preveu el nou Estatut i donar compliment a tots els mecanismes de participació, cooperació i col·laboració que preveu l’Estatut. En aquest sentit, Herrera ha afirmat que Govern català ha de participar en tots aquells organismes de l’Estat que afecten a la ciutadania de Catalunya, singularment els organismes relacionats amb la gestió de les infraestructures. No potser que en la gestió de RENFE o d’AENA la Generalitat no tingui una participació directa.

“Ens juguem en la pròxima legislatura el desplegament de l’Estatut”, ha advertit Herrera, que ha recordat que la negociació amb l’Estat sempre és complicat i per això “cal una força catalanista i d’esquerres exigent com ICV que té en l’horitzó l’Estat plurinacional federalitzant que reconeix la diferència”.